Πόνος στη μέση (οσφυαλγία)

Ο πόνος στην πλάτη (οσφυαλγία) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Η πιο κοινή αιτία είναι η καταπόνηση των μυών σε συνδυασμό με την ανεπαρκή σωματική προπόνηση. Ξεκουραστείτε για 2-3 ημέρες και ίσως τα ήπια παυσίπονα να λύσουν το πρόβλημα.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η αιτία είναι πιο σοβαρή: κήλη δίσκου (αλλιώς γνωστή ως κήλη δίσκου), σπονδυλολίσθηση, κάταγμα ή όγκος. Ο πόνος στην πλάτη θεωρείται επικίνδυνος εάν συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα, αδυναμία στο πόδι, δυσκολία στην ούρηση κ. λπ.

Η θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη ξεκινά με ένα λεπτομερές ιστορικό (πότε ξεκίνησε ο πόνος, πόσο διαρκεί, πού επηρεάζει, τι τον επιδεινώνει κ. λπ. ), ακολουθούμενη από φυσική εξέταση. Άλλα μέρη του σώματος που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη παρόμοια με την οσφυαλγία θα πρέπει να εξεταστούν, όπως τα νεφρά και η κοιλιά.

Εάν είναι απαραίτητο, θα ζητηθούν εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες καθώς και μαγνητική τομογραφία. Η συντηρητική θεραπεία (ανάπαυση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία) είναι συνήθως επαρκής. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται ειδική χειρουργική επέμβαση. Εναλλακτικά, υπάρχουν ενέσεις στη σπονδυλική στήλη με τοπική αναισθησία.

Πόνος στη μέση

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο στην πλάτη

Από τι αποτελείται η μέση (οσφυϊκή) σπονδυλική στήλη;

Η σπονδυλική στήλη στη μέση αποτελείται από:

 1. οστά (σπόνδυλοι);
 2. μεσοσπονδύλιοι δίσκοι (μεταξύ δύο γειτονικών σπονδύλων υπάρχει ένας δίσκος, σαν μαξιλάρι).
 3. αρθρώσεις (υπάρχουν δύο αρθρώσεις στο πίσω μέρος κάθε σπονδύλου).
 4. σύνδεσμοι?
 5. τένοντες?
 6. μύες και τέλος?
 7. νεύρα που αναδύονται από τη σπονδυλική στήλη (ένα στα δεξιά και ένα στα αριστερά σε κάθε επίπεδο) που παρέχουν νευρική διέγερση στα πόδια.

Με μια ευρύτερη έννοια, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι επίσης ένας τύπος άρθρωσης.

Ποιο από τα παρακάτω στοιχεία της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη;

Όλα τα ανατομικά στοιχεία που περιγράφονται στην παραπάνω ερώτηση έχουν αισθητικές νευρικές απολήξεις, επομένως η βλάβη σε οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει πόνο. Η πιο κοινή αιτία πόνου στην πλάτη είναι η καταπόνηση των μαλακών ιστών, δηλ. μύες, συνδέσμους και τένοντες. Τότε λέμε ότι ο πόνος είναι «μυώδης».

Ισχύει και το εξής παράδοξο: η εικόνα κατά την ακτινογραφία δεν αντιστοιχεί πάντα στην ένταση του πόνου. Έτσι, ένας ασθενής μπορεί να έχει τρομερό πόνο στην πλάτη από μυϊκή καταπόνηση (χωρίς να δείχνει τίποτα σε απλή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία), ενώ ένας άλλος ασθενής με μεγάλη κήλη δίσκου μπορεί να μην έχει συμπτώματα.

Τι μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη;

Η αιτία του πόνου στην πλάτη είναι:

 1. μυϊκή ένταση στους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος (πάνω από 70%).
 2. φθορά μεσοσπονδύλιων δίσκων (για παράδειγμα, κήλη δίσκου).
 3. βλάβη των αρθρώσεων?
 4. σπονδυλολίσθηση;
 5. κατάγματα (ως αποτέλεσμα τραύματος, καθώς και αυτόματα ως αποτέλεσμα οστεοπόρωσης ή μεταστάσεων).
 6. άλλες σπάνιες αιτίες όπως όγκοι των οστών, φλεγμονή (σπονδυλοδισκίτιδα), ρευματολογικές παθήσεις (π. χ. αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα), νόσος του Scheuermann.
 7. προκαλεί έξω από τη σπονδυλική στήλη, για παράδειγμα, νεφρολιθίαση (πέτρα στα νεφρά), ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, χολοκυστίτιδα.

Η αιτία του πόνου μπορεί να διαφέρει από ηλικία σε ηλικία.

Ναι, οι λόγοι αλλάζουν με την ηλικία, γιατί αλλάζει η δομή της σπονδυλικής στήλης. Στα νεαρά άτομα συνήθως προσβάλλεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος: η πιο κοινή αιτία (εκτός από μυϊκή καταπόνηση) είναι η κήλη δίσκου.

Σε μεγάλη ηλικία, η φθορά στα οπίσθια στοιχεία της σπονδυλικής στήλης (όπως οι αρθρώσεις) αυξάνεται, επομένως οι πιο συχνές αιτίες είναι η οστεοαρθρίτιδα και η οσφυϊκή στένωση (σπονδυλολίσθηση) και αρχίζουν να εμφανίζονται και κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης.

Μπορεί ο πόνος στην πλάτη να σχετίζεται με το σωματικό βάρος;

Ναι, ο ρόλος του αυξημένου σωματικού βάρους στην εμφάνιση οσφυαλγίας είναι εμπειρικά γνωστός και επιστημονικά επιβεβαιωμένος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ένα υπέρβαρο άτομο συνήθως δεν αθλείται και επομένως δεν έχει «χτίσει» το κατάλληλο μυϊκό σύστημα για την προστασία της πλάτης από μικροτραυματισμούς. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25-30) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κρίσεις πόνου στην πλάτη.

Έχω πόνους στην πλάτη. Πρέπει να σταματήσω να σηκώνω βάρη;

Στην οξεία φάση, δηλ. όταν ο πόνος είναι πρόσφατος, θα πρέπει να αποφεύγεται η άρση βαρών. Δηλαδή, μπορείς να σηκώσεις ένα πακέτο από το σούπερ μάρκετ, αλλά δεν επιτρέπεται να σηκώσεις, για παράδειγμα, ένα βαρύ κουτί. Όταν τελειώσει αυτό το στάδιο και φύγει ο πόνος, μπορείτε να σηκώσετε μικρά βάρη, αλλά πρέπει να μάθετε πώς να το κάνετε σωστά, δηλαδή να λυγίζετε τα γόνατά σας και να μην τα ισιώνετε, όπως κάνουν οι αρσιβαρίστες. Επιπλέον, όσο περισσότερο ασκεί κάποιος τους σπονδυλικούς μύες του, τόσο περισσότερο άγχος μπορεί να αντέξει η πλάτη του.

Σε γενικές γραμμές, η καθημερινή ζωή περιλαμβάνει σίγουρα άρση βαρών: το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να σηκώνει βάρη και να κάνει βαριά, όπως ένας γονέας να σηκώνει το παιδί του.

Η άρση βαρών στο γυμναστήριο είναι ένα διαφορετικό θέμα: κατά γενικό κανόνα, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο (δηλαδή εκτός εάν το άτομο είναι αθλητής), συνιστάται σε ένα άτομο με προβλήματα στην πλάτη να αποφεύγει την προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο.

Μπορεί η οστεοπόρωση να προκαλέσει πόνο στην πλάτη;

Μόνο σε περίπτωση κατάγματος. Αυτοί οι τύποι καταγμάτων εμφανίζονται συνήθως αυτόματα (δηλαδή δεν προκαλούνται από πτώση) και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο θορυβώδη όσο με τα «φυσιολογικά» κατάγματα, π. χ. ο πόνος μπορεί να είναι ελάχιστος.

Τι σημαίνει χρόνια οσφυαλγία;

Ο πόνος στην πλάτη (οσφυαλγία) ταξινομείται ως χρόνιος εάν επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες χωρίς διακοπή. Το όριο των 3 μηνών δεν είναι αυθαίρετο: έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στην πλάτη για περισσότερο από 3 μήνες έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν τη θεραπεία:

 1. πόνος με «περίεργο» χαρακτήρα, δηλ. περιγράφεται ως αίσθηση καψίματος, «ηλεκτρικό ρεύμα».
 2. η αιτία του πόνου μπορεί να φαίνεται ότι έχει επιλυθεί, για παράδειγμα, μια κήλη δίσκου μπορεί να «επιλυθεί» σε μαγνητική τομογραφία.
 3. ο ασθενής βιώνει την ψυχολογική επίδραση του πόνου και εμφανίζει συμπτώματα όπως άγχος και κατάθλιψη.

Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση για αυτόν τον περίεργο τύπο πόνου στην πλάτη;

Η επικρατούσα θεωρία του χρόνιου πόνου είναι ότι η επίμονη και παρατεταμένη διέγερση μιας νευρικής οδού (δηλαδή της διαδρομής από τη θέση του πόνου στον εγκέφαλο) προκαλεί «ευαισθητοποίηση», έτσι ώστε το ερέθισμα να προκαλεί μια υπερβολική ή περίεργη απόκριση.

Έτσι, ένα ερέθισμα χαμηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο πόνο ή πόνο που δεν αντιστοιχεί στον τύπο του ερεθίσματος, όπως να αισθάνεστε σαν να φλέγεστε όταν δεν υπάρχει μέρος του σώματος που θερμαίνεται. Έτσι, ακόμη και αν αντιμετωπιστεί η ανατομική αιτία του πόνου, ο πόνος και η ψυχολογική αντίδραση μπορεί να παραμείνουν, σαν να είναι αποτυπωμένα στον εγκέφαλο. Γι' αυτό το λόγο για τη χρόνια οσφυαλγία συνταγογραφούνται φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως τα αντικαταθλιπτικά (εκτός από τα συμβατικά παυσίπονα).

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για πόνο στην πλάτη;

 • όταν ο πόνος δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα μέσα σε λίγες μέρες?
 • όταν ο πόνος εμφανίζεται όχι μόνο στην πλάτη, αλλά και στο πόδι.
 • όταν το πόδι μουδιάζει ή αρχίζει να παραλύει.
 • εάν ο πόνος στην πλάτη επιμένει τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ακόμη και ξυπνά τον πάσχοντα από τον ύπνο.
 • εάν έχετε προβλήματα με την ούρηση, τις κινήσεις του εντέρου και/ή τη σεξουαλική λειτουργία.
 • όταν συνοδεύεται από πυρετό?
 • όταν πυροδοτείται από πτώση ή ατύχημα.
 • όταν συνοδεύεται από απώλεια βάρους?
 • εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου, οστεοπόρωσης, μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης, ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών (π. χ. ηρωίνης) ή αλκοολισμού.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ο γιατρός που θα σας εξετάσει θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, θα γίνουν εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Χρειάζεται να υποβληθώ σε ακτινογραφία εάν έχω πόνο στην πλάτη;

Οχι. Περίπου το 70% των περιπτώσεων οσφυαλγίας προκαλούνται από μια απλή μυϊκή καταπόνηση και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται εξέταση.

Τι γίνεται αν μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία δείξει κάτι;

Αυτό είναι πολύ, πολύ συνηθισμένο: κάποιος κάνει μια οπισθοσκόπηση και ανακαλύπτει ένα εύρημα ακτινογραφίας όπως κήλη δίσκου, οστεόφυτα κ. λπ. Αλλά αυτό λέει η λέξη: εύρημα ακτινογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δίσκος υπέστη ζημιά κάποια στιγμή. Όμως η εξέταση δεν μας λέει πότε συνέβη αυτός ο τραυματισμός, δηλ. πρόσφατα ή πολύ καιρό πριν, οπότε δεν μας αποδεικνύει ότι ο πόνος στην πλάτη προκαλείται αυτή τη στιγμή από τη συγκεκριμένη δισκοκήλη. Επιπλέον, πολλές «εκφυλιστικές αλλαγές» συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους, είτε αισθάνονται πόνο είτε όχι. Επομένως, όταν κάνετε μια διάγνωση, δεν μπορείτε να καθοδηγηθείτε μόνο από τα αποτελέσματα μιας ακτινογραφίας.

Για τον ίδιο λόγο, η θεραπεία (ή ακόμη και η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση) για προβλήματα σπονδυλικής στήλης δεν πρέπει ποτέ να προτείνεται απλώς με την εξέταση μιας εικόνας μαγνητικής τομογραφίας. Είναι σκόπιμο πρώτα να γίνει ιστορικό και κλινική εξέταση και στη συνέχεια να συσχετιστούν τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας με τα συμπτώματα του ασθενούς.

Ποια είναι μια πιο συγκεκριμένη εξέταση για τον πόνο στην πλάτη: απλή ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία;

Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Κάθε δοκιμή έχει ενδείξεις και κάθε δοκιμή έχει μειονεκτήματα:

 1. συμβατική ακτινογραφίαείναι ένα πολύ γρήγορο και απλό τεστ που κοστίζει πολύ λίγο. Αλλά δείχνει μόνο οστά. Αυτό σημαίνει ότι ένα κάταγμα, σκολίωση ή κύφωση ή σπονδυλολίσθηση είναι καθαρά ορατό, αλλά οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και τα νεύρα δεν φαίνονται.
 2. Η αξονική τομογραφίαδιαρκεί πολύ λίγα λεπτά και έχει μέσο κόστος, αλλά ταυτόχρονα έχει υψηλή δόση ακτινοβολίας. Απεικονίζει σχετικά καλά όλα τα στοιχεία της σπονδυλικής στήλης. Αυτό είναι σχετικά μειονέκτημα κατά την απεικόνιση νεύρων και δίσκων.
 3. MRIΠαίρνει πολύ χρόνο, για παράδειγμα 20 λεπτά, και είναι μια άβολη εξέταση για άτομα που πάσχουν από κλειστοφοβία. Το κόστος είναι υψηλό, αλλά δεν υπάρχει ακτινοβολία. Αυτή είναι η πιο λεπτομερής εξέταση που έχουμε και χαρτογραφεί όλες τις δομές της σπονδυλικής στήλης, ειδικά τα νεύρα. Του λείπουν κάπως οι στροφές, ειδικά οι μικρές. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός, αφού σας εξετάσει, θα επιλέξει και θα συστήσει μια κατάλληλη εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζεται συνήθως ο πόνος στην πλάτη;

 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ξεκούραση και ορισμένα απλά μέτρα στο σπίτι βοηθούν, για παράδειγμα, «ζεστό και κρύο» και οσφυϊκή προστασία (ζώνη).
 • Για να ανακουφίσετε τον πόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα φάρμακα, όπως αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα κ. λπ.
 • Μια επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή βοηθά συχνά, ειδικά αν γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και για συγκεκριμένες ενδείξεις.
 • εναλλακτικές μορφές θεραπείας όπως ο βελονισμός, η γιόγκα και το πιλάτες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε μεμονωμένους ασθενείς.
 • Μερικές φορές μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ενέσεις στη σπονδυλική στήλη.
 • Σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις, η παραπάνω (συντηρητική) θεραπεία είναι αναποτελεσματική και απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Η ξεκούραση σημαίνει ότι πρέπει να μείνω στο κρεβάτι;

Μόνο για 2-3 ημέρες και μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραμονή στο κρεβάτι για περισσότερες από 2-3 ημέρες επιδεινώνει παρά θεραπεύει τον πόνο στην πλάτη. Γενικά συνιστάται να περπατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι παρά τη συντηρητική θεραπεία λόγω αφόρητου πόνου, αυτό συνήθως υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να το δει γιατρός.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε ζεστό ή κρύο για να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη;

Και οι δύο μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί και βοηθούν, ανάλογα με την κατάσταση. Ο μηχανισμός δράσης είναι διαφορετικός:

 • το ζεστό (ζεστό) προκαλεί μυϊκή χαλάρωση, δηλ. χαλαρώνει τους μύες που συσπώνται από τον πόνο και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί που θερμαίνεται σε καλοριφέρ ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο (όχι ζεστό).
 • Το κρύο εμποδίζει τις ίνες του πόνου να προκαλούν πόνο (για παράδειγμα, οι αθλητές εφαρμόζουν ψυκτικό ενώ παίζουν ποδόσφαιρο). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παγοκύστη τυλιγμένη σε ένα πανί (δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα). Μια εύκολη εναλλακτική: ένα σακουλάκι λαχανικά από την κατάψυξη.

Ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε για τον πόνο στην πλάτη;

Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη περιλαμβάνουν:

 1. Κυρίως ένα αναλγητικό από την ομάδα των ανιλιδίων, μόνο του ή σε συνδυασμό με κωδεΐνη ή μυοχαλαρωτικό. Αυτό είναι το απλούστερο και ασφαλέστερο φάρμακο και η θεραπεία πρέπει πάντα να ξεκινά με αυτό.
 2. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (υπάρχουν διάφορες κατηγορίες). Ισχυρότερα παυσίπονα, αλλά όταν λαμβάνονται με χρόνια έχουν πολλές παρενέργειες, όπως γαστρίτιδα, γαστρεντερική αιμορραγία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, νεφρική βλάβη, αιμορραγία κ. λπ.
 3. Γλυκοκορτικοστεροειδές- ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αναλγητικό, αλλά με μεγάλο αριθμό παρενεργειών όταν χρησιμοποιείται χρόνια και χωρίς σαφώς αποδεδειγμένα οφέλη για τον πόνο στην πλάτη.
 4. Οπιοειδή, δηλ. φάρμακα τύπου μορφίνης. Συνήθως χορηγείται ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά στο νοσοκομείο, αλλά ορισμένα από του στόματος φάρμακα είναι επίσης διαθέσιμα.
 5. Αντιεπιληπτικά φάρμακα ή αντικαταθλιπτικά, κυρίως για χρόνιους πόνους, αλλά και για ορισμένες οξείες καταστάσεις.

Σπουδαίος!

Όλα τα παραπάνω φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μετά από σύσταση γιατρού που σας έχει εξετάσει προηγουμένως. Είναι απρόσεκτο και δυνητικά επικίνδυνο να παίρνετε φάρμακα μόνοι σας ακούγοντας φίλους, παίρνοντας ιδέες από το Διαδίκτυο ή μιλώντας με το γιατρό σας στο τηλέφωνο χωρίς να το ελέγξετε πρώτα.

Πώς μπορεί ένας φυσιοθεραπευτής να με βοηθήσει με τον πόνο στην πλάτη μου;

Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή είναι πολύ σημαντικός στην αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη. Το καταλληλότερο είναι ένα αρχικό πρόγραμμα διάρκειας πολλών ημερών, και στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να μάθει να εκτελεί μόνος του τις απαραίτητες ασκήσεις. Ο έντονος πόνος αρχικά αντιμετωπίζεται έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να περπατήσει (δηλαδή να μην είναι κλινήρης) και όταν ο πόνος υποχωρήσει, αρχίζουν οι ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών και την αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. μέτρα άμεσης ανακούφισης όπως ηλεκτροθεραπεία (π. χ. TENS), υπερηχογράφημα, διαθερμία, μασάζ.
 2. αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι ή υδροθεραπεία, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ποδηλασία.
 3. ασκήσεις σταθεροποίησης κορμού και ιδιοδεκτικότητας, που «διδάσκουν» στους μύες να υποστηρίζουν καλύτερα τη σπονδυλική στήλη.
 4. ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως ασκήσεις κοιλιακών και πλάτης (όχι στην αρχή του προγράμματος).
 5. ασκήσεις για την ανάπτυξη εύρους κίνησης.
 6. μηχανική διάγνωση και θεραπεία McKenzie;
 7. επανεκπαίδευση, δηλ. μαθαίνοντας πώς να στέκεσαι, να κάθεσαι, να σηκώνεις βάρη κ. λπ. σωστά.

Εάν έχετε πόνο στην πλάτη, πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή ή έναν γιατρό;

Η φυσικοθεραπεία είναι μια από τις μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου στην πλάτη. Άλλες μέθοδοι είναι τα φάρμακα, η φροντίδα, το περπάτημα και τέλος οι ενέσεις και οι επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. Επομένως, πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό πρόσωπο που θα επιλέξει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και θα αξιολογήσει την πρόοδο του ασθενούς.

Είναι καλύτερο για έναν ασθενή με πόνο στην πλάτη να επισκεφτεί πρώτα έναν γιατρό για να αποκλείσει σπάνιες και σοβαρές αιτίες πόνου στην πλάτη. Στη συνέχεια, ο γιατρός παραπέμπει τον ασθενή σε έναν φυσιοθεραπευτή, με τον οποίο ο ασθενής θα πρέπει να διατηρεί επαφή για να συζητήσει την πρόοδο της θεραπείας. Την τελική ευθύνη για την πρόοδο του ασθενούς έχει ο ιατρός.

Πρέπει να φοράω φυλαχτό (ζώνη) για πόνους στην πλάτη;

Ένα απλό μαλακό μαξιλάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίγες μέρες. Δεν παρέχει πλήρη ακινητοποίηση (άκαμπτα προστατευτικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για κατάγματα), αλλά περιορίζει τις υπερβολικές και ξαφνικές κινήσεις και έτσι υπενθυμίζει στον πίσω ασθενή τη σωστή στάση του σώματος, ειδικά στην εργασία.

Η μακροχρόνια χρόνια χρήση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς οι μύες της σπονδυλικής στήλης ατροφούν, οδηγώντας σε αυξημένο πόνο. Συμπερασματικά, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν χρησιμοποιείται για 1-2 εβδομάδες, το φυλαχτό μπορεί να είναι χρήσιμο. Χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών της σπονδυλικής στήλης για να εξαλείψει τελικά την ανάγκη για προστασία.

Πόσο πιθανό είναι να χρειαστώ χειρουργική επέμβαση για τον πόνο στην πλάτη μου;

Είναι μια μικρή ευκαιρία. Από τους 100 ασθενείς που επισκέπτονται έναν γιατρό για πόνο στην πλάτη, μόνο 5-10 θα χρειαστούν τελικά χειρουργική επέμβαση, και αυτό είναι αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες θεραπείες (συντηρητικές θεραπείες).

Τι μπορώ να κάνω σε περιόδους που δεν πονάω για να προλάβω τον πόνο στην πλάτη;

 • Ασκηθείτε τακτικά σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι δύο εξαιρετικές ασκήσεις που δυναμώνουν τη σπονδυλική στήλη. Πριν ξεκινήσετε την άσκηση, ρωτήστε το γιατρό σας ποιες ασκήσεις είναι εντάξει για άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις.
 • Ενισχύστε τους μύες που υποστηρίζουν την περιοχή της μέσης (μύες της κοιλιάς και της πλάτης). Η διαβούλευση με τον φυσιοθεραπευτή ή τον φυσιοθεραπευτή σας είναι απαραίτητη.
 • Κόψτε το κάπνισμα ή τουλάχιστον μειώστε την ποσότητα του καπνίσματος.
 • Διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος, χάσετε το περιττό βάρος.
 • Βοηθήστε τη σπονδυλική σας στήλη: μάθετε πώς να σηκώνετε βάρη, πώς να στέκεστε, σε ποιο στρώμα να κοιμάστε και πώς να κοιμάστε, πώς να κάθεστε σε ένα γραφείο κ. λπ.

Ποιον γιατρό πρέπει να επισκεφτείτε για πόνο στην πλάτη;

Μπορεί να θέλετε να δείτε έναν γιατρό που ειδικεύεται στη σπονδυλική στήλη, όπως έναν νευροχειρουργό ή έναν ορθοπεδικό χειρουργό.