Αυχενική οστεοχονδρωσία και τα συμπτώματά της

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια προοδευτική εκφυλιστική-δυστροφική βλάβη των μεσοσπονδύλιων δίσκων που εντοπίζεται μεταξύ των πρώτων 7 σπονδύλων. Οι σπόνδυλοι 1-7 ανήκουν στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι παθολογικές αλλαγές στο φόντο της οστεοχονδρωσίας οδηγούν σε παραμόρφωση των σπονδύλων, η οποία τελικά διαταράσσει την παροχή αίματος, τη νευρική αγωγιμότητα στον αυχένα και τις περιοχές νεύρωσης των κατεστραμμένων νεύρων.

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι μια ανεξάρτητη ασθένεια ή σε συνδυασμό με οστεοχόνδρωση άλλων τμημάτων - θωρακικής και οσφυϊκής.


Κύρια συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης είναι ο πόνος, ο εντοπισμός και η φύση του οποίου εξαρτάται από τη θέση της βλάβης. Τις περισσότερες φορές γίνεται αισθητή στην περιοχή του λαιμού-κολάρου, στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μονόπλευρο πόνο και οποιοδήποτε μέρος του χεριού μπορεί να πονέσει - τον ώμο, το αντιβράχιο, το χέρι και ακόμη και τα δάχτυλα. Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Το σύνδρομο πόνου μπορεί επίσης να γίνει αισθητό στο στήθος, στην υπερκλείδιο περιοχή ή να εξαπλωθεί σε όλη την πλάτη. Για κάποιους, ο πόνος συγκεντρώνεται στη βάση του λαιμού ή του λαιμού.

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης χαρακτηρίζεται από ποικίλα συμπτώματα και συχνά συνοδεύεται από διαταραχή της απτικής ευαισθησίας, μυϊκή αδυναμία, μειωμένη οπτική οξύτητα και ακοή, γρήγορο καρδιακό παλμό και κρίσεις πανικού.

Προσοχή!

Μερικές φορές η οστεοχόνδρωση επιπλέκεται από το σύνδρομο της σπονδυλικής αρτηρίας, το οποίο μπορεί να απαιτεί επείγουσα νοσηλεία του ασθενούς.

Πρώτα σημάδια

Στα αρχικά στάδια, οι εκδηλώσεις οστεοχονδρωσίας θυμίζουν περισσότερο συνηθισμένη κόπωση μετά από μια κουραστική μέρα και εμφανίζονται περιοδικά. Το βράδυ εμφανίζεται ενόχληση και πόνος στον αυχένα, βάρος και πόνος στο κεφάλι, κυρίως στην ινιακή περιοχή. Πιθανό τσούξιμο και τρίξιμο κατά την περιστροφή του κεφαλιού.

Τα σημάδια της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στις γυναίκες είναι πιο έντονα από ότι στους άνδρες και συχνά συνοδεύονται από μια ασταθή ψυχοσυναισθηματική κατάσταση. Επιπλέον, οι άνδρες υποφέρουν από αυτή την ασθένεια πολύ λιγότερο συχνά.

Η έξαρση της χόνδρωσης εμφανίζεται συχνά κατά την εμμηνόπαυση, όταν συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Ορισμένες δυσκολίες προκύπτουν με τη διάγνωση λόγω σημείων παρόμοια με εκείνα πολλών άλλων ασθενειών.

Τα αρσενικά αντιδρούν λιγότερο σε μικρά πράγματα, όπως ένα τσούξιμο στο λαιμό, και συχνά απλά δεν παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα. Επιπλέον, τα συμπτώματα της αυχενικής οστεοχόνδρωσης στους άνδρες μπορεί να μην εμφανιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που εξηγείται από τις ιδιαιτερότητες της ανατομίας.

Οι άνδρες έχουν φυσικά πιο ανεπτυγμένους και ισχυρότερους μύες, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετη υποστήριξη για τη σπονδυλική στήλη. Το μυϊκό πλαίσιο χρησιμεύει ως ένα είδος θωράκισης που προστατεύει τους σπονδύλους και αποτρέπει την παραμόρφωσή τους.

Σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας (VAS)

Η κλινική εικόνα της SPA συνήθως αντιπροσωπεύεται από πολλά συμπτώματα, αλλά μόνο ένα από τα πιθανά μπορεί να παρατηρηθεί:

 • πονοκέφαλος με κυρίαρχη εντόπιση στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στη βάση του κρανίου - βασική ημικρανία, που συνοδεύεται από κλασικά συμπτώματα: απώλεια συντονισμού, ναυτία που οδηγεί σε έμετο, εμβοές, λιγότερο συχνά - διαταραχή της ομιλίας.
 • ζάλη που εμφανίζεται κατά την περιστροφή του κεφαλιού. Μπορεί να συνοδεύονται από έμετο, σκουρόχρωμα μάτια και διαταραχή του συντονισμού των κινήσεων.
 • κόπωση των ματιών από το στρες, τρεμόπαιγμα κηλίδων και λαμπερές λάμψεις μπροστά από τα μάτια και σε ορισμένα σημεία απώλεια οπτικών πεδίων. Οι ασθενείς μπορεί να παραπονούνται για πόνο, ερυθρότητα και αίσθημα άμμου στους βολβούς των ματιών, φλεγμονή του επιπεφυκότα.
 • σταθερές ή επεισοδιακές εμβοές, η φύση των οποίων ποικίλλει ανάλογα με τη θέση του λαιμού. Μπορεί να υπάρχει ήπια κώφωση, συμφόρηση του αυτιού και μη ανταπόκριση μιας ήσυχης φωνής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε παρακουσία - επιλεκτική ακρόαση ήχων, στην οποία ένα άτομο ακούει καλύτερα παρουσία εξωτερικού θορύβου παρά σε πλήρη σιωπή.
 • Τα φυτικά συμπτώματα εμφανίζονται πάντα όταν επιδεινώνεται η οστεοχονδρωσία και τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι εξάψεις ή ρίγη, αυξημένη εφίδρωση, κρύα πόδια και χέρια, αίσθημα δύσπνοιας, αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και κακός ύπνος.
 • TIA - παροδικά ισχαιμικά επεισόδια - συνοδεύουν το μηχανικό τσίμπημα της σπονδυλικής αρτηρίας και εκδηλώνονται με διπλή όραση, προσωρινή μερική τύφλωση με απώλεια οπτικών πεδίων, ζάλη με έμετο, διαταραχές της ομιλίας και της λειτουργίας κατάποσης.
 • Η λιποθυμία μπορεί να είναι συνέπεια ξαφνικών στροφών του κεφαλιού ή άβολης θέσης του. Η απώλεια συνείδησης διαρκεί για διάφορες χρονικές περιόδους και αφήνει πίσω της αδυναμία στα άκρα.
 • Οι κρίσεις σταγόνας είναι ξαφνικές πτώσεις, συνήθως χωρίς απώλεια συνείδησης, που προκαλούνται από μια ξαφνική ροή αίματος στον εγκέφαλο όταν το κεφάλι πέφτει πίσω. Η άμεση αιτία είναι η παράλυση των ποδιών, αλλά η κινητική λειτουργία αποκαθίσταται αρκετά γρήγορα.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Οι περισσότεροι ασθενείς με αυχενική χόνδρωση έχουν αυτό το σύμπτωμα, αλλά μπορεί να απουσιάζει. Η αιτία της ζάλης σχετίζεται με τη συμπίεση των κύριων αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων, η οποία διαταράσσει τη μεταφορά οξυγόνου στον νευρικό ιστό του προμήκη μυελού και του νωτιαίου μυελού.

Υπό την επίδραση μηχανικού τραύματος σε σπονδυλικές δομές και χρόνιας ισχαιμίας των νευρικών ινών, αυξάνεται η ευαισθησία και εμφανίζεται ερεθισμός των νευρικών απολήξεων, που τελικά προκαλεί αυχενική ζάλη.

Η ζάλη μπορεί να συνοδεύεται από αβεβαιότητα στις κινήσεις, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, έξαρση της αρτηριακής πίεσης και αυξημένη εφίδρωση στο πρόσωπο και την περιοχή των ώμων.

Ο πονοκέφαλος είναι συχνός σύντροφος της αυχενικής χόνδρωσης. Είναι παροξυσμικής φύσης, η διάρκεια της επίθεσης ποικίλλει από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες. Η ένταση του πόνου ποικίλλει, αλλά εμφανίζεται με αξιοζήλευτη κανονικότητα.

Ο πονοκέφαλος προκαλείται από συμπίεση της σπονδυλικής αρτηρίας λόγω αλλαγών στη θέση των σπονδύλων και των δίσκων. Λόγω της συμπίεσης του αγγείου, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διαταράσσεται, γεγονός που οδηγεί σε πόνο.

Αναφορά:

Η αιτία του πόνου μπορεί επίσης να είναι μυϊκός σπασμός, χαρακτηριστικός της οστεοχονδρωσίας.

Κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού συνδέονται επίσης με μείωση της θρέψης του εγκεφάλου και προκαλούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • κρίσεις πυρετού ή ρίγη, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
 • μούδιασμα, μυρμήγκιασμα στα άκρα, μυϊκές κράμπες, μειωμένη κινητική ικανότητα.
 • ζάλη, απώλεια συντονισμού, σκουρόχρωμα μάτια.
 • πόνος πίσω από το στέρνο ή στο στήθος στα αριστερά, γρήγορος παλμός, αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 • αϋπνία, φόβος θανάτου ή ψυχική σύγχυση, σύγχυση.
 • δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή μέχρι ασφυξία, εξόγκωμα στο λαιμό.
 • δυσφορία και πόνος στην κοιλιά, δυσπεψία, συχνοουρία.

Πονόλαιμος

Ο λαιμός με οστεοχονδρωσία πονάει, κατά κανόνα, όταν ο 4ος αυχενικός σπόνδυλος είναι κατεστραμμένος ή μετατοπισμένος. Η εντόπιση είναι συνήθως μονόπλευρη, καθώς οι σπόνδυλοι και οι δίσκοι μετατοπίζονται προς τη μία πλευρά.

Πονόλαιμος με αυχενική οστεοχόνδρωση λόγω συμπίεσης νεύρων

Λόγω τσιμπήματος των ριζών, εμφανίζεται σπασμός και ένταση των μυών του φάρυγγα, που συνοδεύεται από πόνο. Ο λαιμός αισθάνεται βαρύς και γεμάτος και γίνεται δύσκολη η αναπνοή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μηχανικά εμπόδια στην ελεύθερη αναπνοή και κατάποση· δεν υπάρχουν ξένα αντικείμενα ή όγκοι στον οισοφάγο και τον λάρυγγα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φάρμακα για την αμυγδαλίτιδα ή τον πονόλαιμο, το ξέπλυμα και η εισπνοή δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η πηγή του πόνου βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ του χόνδρου του θυρεοειδούς και της σφαγίτιδας κοιλότητας. Η φύση του πόνου κυμαίνεται από ήπιο έως εξουθενωτικό.

Θεραπεία

Η σύνθετη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους - λήψη φαρμάκων, θεραπευτικές ασκήσεις, παρακολούθηση συνεδριών φυσιοθεραπείας και μασάζ. Εάν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαϊκές θεραπείες και να κάνετε διάφορες κομπρέσες, να προετοιμάσετε αφεψήματα και αφεψήματα.

Σε περίπτωση έξαρσης της νόσου, συνιστάται η τήρηση της ανάπαυσης στο κρεβάτι. Επιπλέον, θα πρέπει να ξαπλώσετε σε μια επίπεδη και αρκετά σκληρή, ελαστική επιφάνεια - ένας χαλαρός καναπές ή ένα πουπουλένιο κρεβάτι δεν θα λειτουργήσει.

Προσοχή!

Ο έντονος πόνος απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Για τη διόρθωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τη χρήση κολάρου Shants. Στηρίζει τον αυχένα σε ανατομικά σωστή θέση, εξαλείφοντας την κίνηση και άρα τον πόνο.

Τα φάρμακα επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα συμπτώματα και τα διαγνωστικά αποτελέσματα. Εάν εντοπιστούν κήλες και προεξοχές, η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική.

Φάρμακα Δράση
Αγγειοδιασταλτικά και νοοτροπικά Βελτιώνει την εγκεφαλική κυκλοφορία, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, χαλαρώνει τους λείους μύες, μειώνει τη συχνότητα των νευρικών σημάτων
Παρασκευάσματα με χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη Αποκατάσταση του χόνδρινου ιστού των δίσκων, επιβράδυνση των εκφυλιστικών διεργασιών
Μυοχαλαρωτικά Ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα Ανακούφιση της φλεγμονώδους διαδικασίας, οίδημα ιστού
Αναλγητικά Εξάλειψη του πόνου
Οπιοειδή Για έντονο πόνο που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με συμβατικά μέσα
Συμπλέγματα βιταμινών που περιέχουν βιταμίνες Β, Α, C, ασβέστιο Ενίσχυση του νευρικού, μυϊκού και οστικού ιστού, συνολική επουλωτική δράση
Αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά Αντιμετώπιση του στρες που προκαλείται από συνεχή πόνο

Θεραπεία στο σπίτι

Δεν συνιστάται να ξαπλώνετε στο σπίτι για πολύ καιρό και να ακολουθείτε την ανάπαυση στο κρεβάτι και μετά την υποχώρηση των οξέων συμπτωμάτων, πρέπει να προχωρήσετε σε ενεργές ενέργειες. Θα πρέπει να ξεκινήσετε με απλές ασκήσεις και σταδιακά να προχωρήσετε σε πιο έντονες.

 • Άσκηση 1 – αυτοεπέκταση. Όρθιος με τα χέρια κάτω κατά μήκος του σώματός σας, γείρετε το κεφάλι σας προς τα δεξιά και ταυτόχρονα απλώστε προς τα κάτω με το αριστερό σας χέρι. Μείνετε σε αυτή τη θέση και επαναλάβετε την άσκηση από την άλλη πλευρά.
 • Άσκηση 2 – αυτομασάζ. Τοποθετήστε την πετσέτα στους ώμους σας και, κρατώντας τις άκρες της, τραβήξτε τις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
 • Άσκηση 3 – γυρίζοντας το κεφάλι αριστερά και δεξιά, γέρνοντας προς τα δεξιά και μετά στον αριστερό ώμο.
 • Άσκηση 4 – το ίδιο και με την αντεπίδραση με το χέρι σας: όταν γυρίζετε ή γέρνετε, πιέστε τον κρόταφο, δημιουργώντας πρόσθετη αντίσταση.

Συμβουλές για την πρόληψη της οστεοχονδρωσίας

Συμβουλή #1

Η φυσική αγωγή είναι ο κύριος τρόπος για την καταπολέμηση της γήρανσης του σώματος και την ανάπτυξη της δυστροφίας του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Συνήθως αρκεί η καθημερινή άσκηση και η επίσκεψη στην πισίνα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όλα αυτά σας επιτρέπουν να ενισχύσετε τον μυϊκό κορσέ της σπονδυλικής στήλης.

Συμβουλή #2

Ακόμη και ένα υγιές άτομο χρειάζεται συνεδρίες μασάζ· συνιστάται να γίνονται ετησίως.

Συμβουλή #3

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος σας και να αποφεύγετε να παίρνετε περιττά κιλά.

Συμβουλή #4

Όταν εργάζεστε σε αναγκαστική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να κάνετε διαλείμματα, να αλλάξετε τη θέση του σώματός σας και να κάνετε προθέρμανση.

Συμβουλή #5

Το να τρώτε σωστά σημαίνει να καταναλώνετε αρκετές βιταμίνες και μικροστοιχεία με το φαγητό.

Συμβουλή #6

Προσπαθήστε να μην σηκώνετε ή να μεταφέρετε βαριά αντικείμενα και αν πρέπει να το κάνετε, τότε φορέστε έναν υποστηρικτικό κορσέ.

FAQ

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως γιατρό;

Οι λόγοι για άμεση συνεννόηση και ακόμη και κλήση ασθενοφόρου είναι:

 • επίμονο μούδιασμα των χεριών ή των ποδιών.
 • έντονος πόνος που δεν ανακουφίζεται από τα συμβατικά αναλγητικά.
 • κινητική διαταραχή?
 • σοβαρός πονοκέφαλος, ζάλη, απώλεια συντονισμού και άλλα σημάδια εγκεφαλικού αγγειακού ατυχήματος.
 • «Μπλοκάρισμα» της πλάτης σε μια συγκεκριμένη θέση, περιορίζοντας έντονα τις κινήσεις.

Είναι δυνατόν να θεραπεύσουμε τη χόνδρωση για πάντα;

Όχι, πρόκειται για μια χρόνια νόσο με περιοδικές παροξύνσεις. Ακόμη και μετά τη θεραπεία και ακολουθώντας όλες τις συστάσεις του γιατρού, ο χόνδρος στην πληγείσα περιοχή του δίσκου αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό. Δηλαδή, η δομή του τμήματος έχει ήδη καταστραφεί και αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, με κάποια προσπάθεια από την πλευρά του ασθενούς, μπορεί να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα ζωής.